Fliiez skola om hundar lektion 15

Ska prata lite om MRSA :).

Det är viktigt att myndigheter och andra som arbetar med smittskydd samarbetar för att motverka spridningen av MRSA (meticillinresistenta Staphylococcus aureus) mellan djur och människor. Socialstyrelsen ger nu ut rekommendationer för handläggning av MRSA hos häst, hund och katt.

Tidigare såg man ofta på MRSA som en slags sjukhussjuka. Senare har man framför allt sett en spridning av MRSA ute i samhället, även bland människor som aldrig har haft någon sjukhuskontakt, och sedan början av 2000-talet har det kommit allt fler rapporter om MRSA hos djur. I flertalet fall av MRSA hos sällskapsdjur verkar det som det är människor med MRSA som har smittat djuren.

De rekommendationer som Socialstyrelsen nu ger ut är en produkt av en samverkan som har pågått sedan 2007 mellan Jordbruksverket och experter från andra berörda myndigheter. Ett mål för rekommendationerna är att klargöra dessa områden för att underlätta samarbetet och därmed minska smittspridningen. Dokumentet ingår i en serie med andra MRSA-dokument som Socialstyrelsen och det tidigare nationella Strama har tagit fram i samverkan med andra myndigheter och experter

Gula stafylokocker (Staphylococcus aureus, SA) är den vanligaste bakterien i infekterade sår och bölder, men bakterien kan även orsaka allvarligare infektioner som blodförgiftning.
Den variant av SA som är resistent mot de antibiotika som normalt används som ett förstahandsalternativ vid behandling av SA-infektioner kallas MRSA (meticillinresistenta Staphylococcus aureus). MRSA-bakterier är resistenta mot alla antibiotika som hör till gruppen betalaktamer (t.ex. penicilliner) och ibland även mot andra typer av antibiotika.

MRSA sprids mellan människor, men också mellan djur, samt mellan människor och djur. Att begränsa förekomsten hos djur och motverka spridningen mellan djur och människor är därför en viktig del av arbetet för att minska spridningen av MRSA i samhället. En förutsättning för att minska smittspridningen mellan djur och människor är att alla som jobbar med smittskydd samverkar och samarbetar med varandra.

Ja visste ni detta också kanske? :O.

OBS!!! Hunden på bilden har inte MRSA!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0